ULTRAZVUK

ULTRAZVUČNA DIJAGNOSTIKA - Ultrazvučna dijagnostika se izvodi na najsavremijim ultrazvučnim aparatima marke “GE Vivid 7 dimension” sa 3 multifrekventne ultrazvučne sonde (linearna,konveksna i kardiološka), te “GE Volusson 4 D 730 expert” ultrazvuku sa 3 multifrekventne sonde (linearna,konveksna i ginekološka sonda).
Na navedenoj opremi vrši se ultrazvučna dijagnostika vrata i štitne žlijezde, abdomena, male karlice uz vaginalni ultrazvuk, skrotuma, dojke, mekih tkiva, koštano-zglobnog sistema, zglobova kuka djeteta u prvih godinu dana života, limfnih čvorova, fetalni ultrazvuk srca, kardiološki ultrazvučni pregled djece i odraslih, kolor dopler skeniranje krvnih sudova glave i vrata, gornjih i donjih ekstremiteta, abdominalne aorte te ultrazvukom vođene dijagnostičko-terapijske intervencije. OM).
Ultrazvučni pregledi koji su ugovoreni za naše registrovane pacijente kroz ugovor sa FZO RS se redovno i svakodnevno obavljaju u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja, dok se svi ostali komercijalni ultrazvučni pregledi, pa čak i oni sa dugim listama čekanja u drugim zdravstvenim ustanovama (npr.kolor dopler ultrazvučni pregledi, eho srca), mogu u našoj ustanovi obaviti svakodnevno ili uz zakazivanje termina za pregled koje nije duže od par dana.

 

 

 

 

 

 

 

 

ULTRAZVUK ABDOMENA (TRBUHA) - Ultrazvuk trbuha je dijagnostički metod kojim se prikazuje struktura različitih organa u trbušnoj duplji. To je bezbolan, neinvazivan način pregleda jetre, žučne kese, žučnih puteva, pankreasa, slezine, oba bubrega, nadbubrežnih žlijezdi, mokraćne bešike, prostate (kod muškaraca), kao i velikih krvnih sudova i limfnih čvorova u trbušnoj šupljini. Pregled je potpuno bezbolan i traje oko 15-30 minuta.
Ovim pregledom ne može se sagledati struktura želuca, tankog i debelog crijeva zato što su to šuplji organi ispunjeni gasom. ZAŠTO SE RADI?Ultrazvuk abdomena predstavlja pouzdanu i efikasnu metodu u otkrivanju i praćenju različitih oboljenja trbušnih organa : urođene anomalije, zapaljenske promjene, ciste, benigni i maligni tumori, prisustvo kamena u žučnoj kesi ili bubregu, vaskularne anomalije, prisustvo slobodne tečnosti (ascit) u trbušnoj duplji itd. KAKO SE IZVODI?Ispitanik leži na krevetu za pregled, nakon čega ljekar stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na trbuh pacijenta. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde.Nakon toga se vrši ultrazvučno skeniranje. RIZICI. Pregled ne nosi nikakav rizik. PRIPREMA.Ne smijete jesti 4 sata prije pregleda (za pregled žučne kese i do 8 sati). Potrebno je da 1,5 sat prije pregleda popijete oko 3-4 čaše tečnosti (vode) u roku od pola sata i da nakon toga ne mokrite. Poželjno je da ne uzimate hranu koja nadima (pasulj, kupus, grašak…) dva do tri dana prije pregleda. NAKON ULTRAZVUKA ABDOMENA. Možete se ..nesmetano vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

ULTRAZVUK SRCA - Ultrazvučno snimanje srca ili ehokardiografija je neinvazivna i potpuno bezbolna dijagnostička metoda kojom se obavlja pregled srca i velikih krvnih sudova srca. Pregled traje oko 30-45 minuta. ZAŠTO SE KORISTI?U cilju otkrivanja bolesti srčanih zalistaka, oštećenja srčanog mišića, smanjene pokretljivosti ili nepokretljivosti dela srčanog mišića (ožiljak nakon srčanog udara), zapaljenja srčanog mišića (miokarditisa), zapaljenja srčanih zalistaka (endokarditisa), bolesti velikih krvnih sudova srca, prisustva krvnih ugrušaka u plućnoj arteriji (plućna embolija), radi otkrivanja uzroka tegoba kao što je otežano disanje ili bol u grudima, otkrivanja urođenih srčanih mana kod ploda tokom trudnoće (fetalni ultrazvuk srca). KAKO SE IZVODI?Tokom pregleda ležaćete na leđima ili ćete zauzeti određeni položaj (okrenućete se na lijevi bok i staviti lijevu ruku ispod glave).Nakon toga Vaš ljekar će staviti poseban gel na površinu ultrazvučne sonde, koji ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde. Ljekar će prisloniti sondu na grudni koš u cilju dobijanja jasne slike Vašeg srca i velikih krvnih sudova srca. POTENCIJALNI RIZICI. Ova procedura ne nosi nikakav rizik.Možete osjetiti blagu nelagodnost prilikom pritiska sonde na zid grudnog koša. PRIPREMA. Nije potrebna posebna priprema za ovaj pregled. Možete jesti, piti i uzeti redovno Vaše lijekove. NAKON ULTRAZVUKA SRCA.Nakon pregleda možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

FETALNI EHO SRCA – Ovu vrstu ultrazvučne pretrage u trudnoći izvodi posebno edukovan dječiji kardiolog u cilju ranog otkrivanja urođenih srčanih anomalija ploda.  Indikacije za fetalnu ehokardiografiju

 

 1. Indikacije majke
 2. Dijabetes
 3. Autoimuni poremećaji kao što su sistemski lupus eritematozus (SLE) ili Sjogrenov sindrom,
 4. Upotreba lijekova, npr., antiepileptici ili antipsihotici kao što je Litijum, itd.
 5. Urođena srčana bolest kod majke,
 6. Dob majke > 35 godina.

 

 1. Indikacije fetusa:
 2. Istorija srodnika sa srčanom anomalijom
 3. Izrazita nuhalna translucencija ili povećana debljina nuhalnih nabora,
 4. Strukturalni defekt u drugim sistemima,
 5. Fetalne infekcije.

 

 1. Intrauterini zastoj rasta u srednjem tromesečju

 

 1. Indikacije za pretvaranje rutinskog uzv skeniranja u fetalnu ehokardiografiju :
 2. asimetrija komore,
 3. promijenjena osa srca,
 4. promijenjen položaj fetalnog srca,
 5. uvećano srce fetusa,
 6. aritmija.

 

Kada raditi fetalni eho srca ?

Fetalno srce se može procijeniti u bilo kom trenutku tokom perioda trudnoće. U prvom tromjesečju (11-14 nedjelja), srčani detalji se ne mogu dobro definisati, ali prisustvo pulsatilnog duktusa venosa ili trikuspidne regurgitacije može biti veoma jak marker za kardiološke i hromosomske anomalije.Fetalno srce može se procijeniti u trećem tromjesečju, ali ima ogromnih ograničenja zbog oligoamnija i sijenčenja od strane fetalne kičme, rebara i udova. Najbolje vrijeme za procjenu fetalnog srca je između 18-22. nedjelje gestacije.

Priprema za ultrazvuk je jednaka kao i za transabdominalni ginekološki ultrazvuk i ne nosi nikakav potencijalni rizik niti za majku niti za plod. Trajanje pregleda je oko 20-30 minuta.

GINEKOLOŠKI ULTRAZVUK

Ginekološki ultrazvučni pregled omogućava detaljan pregled svih organa  i struktura ploda tokom trudnoće. Uz ultrazvučni pregled rade se po potrebi i doplerska merenja.  Pregled je potpuno bezbolan i traje oko 20 – 30 minuta. ZAŠTO SE RADI? Ovaj pregled je jedan od najvažnijih pregleda u trudnoći i radi se rutinski kod svih trudnica. KAKO SE IZVODI? Vrši se  transabdominalnim pristupom (“preko stomaka”) ili transvaginalnim putem. Pregled omogućava detaljan prikaz svih organa i struktura Vaše bebe tokom njenog  razvoja. Tokom pregleda ljekar detaljno procjenjuje različite  parametre koji ukazuju na stepen razvoja ploda (izgled i građa glave,  mozga, lica i usana, srca, grudnog koša, dijafragme, trbuha i organa u  trbušnoj duplji-bubrega, mokraćne bešike i želuca, kičme i  ekstremiteta, šaka i stopala). Dodatno, ispituju se i utvrđuju  dužina grlića materice, izgled i građa materice, ukupan broj plodova u  materici, položaj posteljice (placente), količina plodove vode, srčani  ritam i srčana frekvencija (puls) ploda itd. POTENCIJALNI RIZICI. Pregled ne nosi rizik ni za plod ni za majku. PRIPREMA. Tokom 4 do 5 sati prije pregleda nemojte jesti (poslednji obrok prije pregleda treba da bude lagan). Sat i po vremena prije pregleda popijte 3-4 čaše vode (u roku od pola sata) ili čaja bez šećera i nakon toga nemojte mokriti. Nekoliko dana prije ultrazvučnog pregleda nemojte jesti hranu koja nadima: pasulj, kupus, grašak…Ukoliko se radi transvaginalni ultrazvuk, nemojte piti tečnost četiri  sata pre pregleda. Nije potrebno da bešika bude puna kao za  transabdominalni ultrazvuk. Ukoliko je potrebno uraditi ultrazvučni  pregled I transabdominalnim i transvaginalnim pristupom prvo se radi  transabdominalni pristup.Ponesite sa sobom svu prethodnu medicinsku dokumentaciju.NAKON ULTRAZVUKA. Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

ULTRAZVUK DOJKI

Ultrazvučni pregled dojki i pazušnih regija je neinvazivna  dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o  građi (strukturi) dojke i struktura u pazušnoj jami. Pregled traje oko  30 minuta. ZAŠTO SE RADI.U cilju razlikovanja benignih od malignih tumora, solidnih od cističnih promjena, u cilju ranog otkrivanja (skrininga) malignog tumora dojke (uz palpatorni pregled dojki, mamografiju i magnetnu rezonancu).Ovaj pregled se može raditi i kod muškaraca u cilju određivanja porijekla  promjene na dojci ili praćenja karakteristika neke promjene. Ultrazvuk dojke se koristi kao prva dijagnostička procedura u ranom otkrivanju (skriningu) raka dojke ukoliko: imate manje od 40 godina (preporučuje se da svaka žena nakon 25. godine života jednom godišnje radi ovaj pregled), ukoliko se ne preporučuje izvođenje mamografije ili se smatra da je štetno da se izlažete mamografiji (trudnice). KAKO SE IZVODI? Pacijentkinja/pacijent leži na krevetu za pregled, nakon čega ljekar  stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde, koji ima  ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh  između kože i sonde, te vrši skeniranje tkiva dojke. POTENCIJALNI RIZICI. Ultrazvučni pregled dojki je je potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna metoda i ne nosi nikakav rizik. PRIPREMA.Preporučuje se da se pregled obavi u periodu od 7. do 10. dana  menstrualnog cilusa (7. do 10. dana od prvog dana menstrualnog  krvarenja).NAKON ULTRAZVUKA DOJKE. Nakon pregleda možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

ULTRAZVUK ZGLOBA

Ultrazvučni pregled zgloba i okolnih struktura je neinvazivna  dijagnostička metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje sliku  mišića, tetiva, ligamenata i zglobova. Koristi se u otkrivanju uganuća,  istegnuća, rascjepa i drugih promjena na mekim tkivima. Pregled traje  15-30 minuta, a po potrebi i duže. ZAŠTO SE RADI?U cilju otkrivanja upale ili rascjepa tetiva, rascjepa mišića,  tumorskih masa na mišiću ili kolekcije tečnosti, oštećenja ligamenata, u cilju otkrivanja upale ili prisustva tečnosti u zglobu ili burzi, u cilju otkrivanja ranih promjena na zglobovima u sklopu reumatoidnog artiritisa,u cilju otkrivanja benignih i malignih tumora mekih tkiva. KAKO SE IZVODI?U zavisnosti od razloga zbog kog se radi ultrazvučni pregled zgloba  i okolnih mekih tkiva biće potrebno da tokom pregleda sjedite ili  ležite. Kako bi ljekar iz različitih uglova uočio izgled zglobova,  mišića, tetiva ili ligamenata može biti potrebno da tokom pregleda  mijenjate položaj ili poziciju dijela tijela koji se ispituje. Ljekar  stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde, koji ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih  talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde, i potom vrši skeniranje.

POTENCIJALNI RIZICI. Ultrazvučno snimanje zgloba i okolnih mekih tkiva je potpuno bezbjedna i bezbolna metoda koja ne nosi nikakav rizik. PRIPREMA. Nije potrebna priprema za snimanje. NAKON ULTRAZVUKA ZGLOBA.Odmah se možete vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

ULTRAZVUČNI PREGLED ŠTITNE ŽLIJEZDE

Ultrazvučni pregled štitne žlijezde je neinvazivna dijagnostička  metoda koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o veličini, strukturi i prokrvljenosti štitne  žlijezde. Pregled traje 15-20  minuta. ZAŠTO SE RADI. Kod ispitivanja strume (gušavosti), tireoiditisa, drugih zapaljenja štitne žlijezde (infektivnih ili autoimunih), u cilju otkrivanja i ispitivanja svih benignih i malignih tumora štitne žlijezde, u cilju isptivanja čvorića na štitnoj žlijezdi i cističnih promena, kao pomoć pri izvođenju biopsije štitne žlijezde. KAKO SE IZVODI?Pacijent leži na krevetu za pregled uz laku defleksiju vrata,  nakon čega ljekar stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde, koji ima ulogu da poboljša provodljivost  ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde, i potom vrši skeniranje. POTENCIJALNI RIZICI.Ultrazvučno snimanje štitne žlijezde je potpuno bezbjedna i bezbolna metoda koja ne nosi nikakav rizik. PRIPREMA.Nije potrebna priprema za snimanje.

ULTRAZVUK KUKOVA

Ultrazvuk kukova kod beba je bezbolna i neinvazivna metoda kojom se radi skrining na razvojni poremećaj (iščašenje) jednog ili oba kuka. Tokom prvih 6 mjeseci života obično se rade 2 ili 3 ultrazvučna pregleda, ovisno o kliničkoj slici i riziko faktorima za nastanak razvojnog poremećaja kuka. Prvi ultrazvuk se radi između 1-2.mjeseca života, dok će, shodno prvom pregledu, ljekar odrediti učestalost daljeg praćenja razvoja bebinih kukova. Ukoliko se ultrazvučnim pregledom rano otkrije razvojni poremećaj kuka (RPK), liječenje je neoperativno. Pregled se provodi u specijalno napravljenom koritu, i za pregled nije potrebna nikakva posebna priprema. Traje 5 – 10 minuta i ne nosi nikakav rizik po bebu.

ULTRAZVUK TESTISA

Utrazvučni pregled testisa se radi kad postoje tegobe u predelu skrotuma u vidu bolova, crvenila, otoka , osjećaja težine, nakon traume i sumnje na uvrtanje testisa (torziju), kod dijagnostike anomalija razvoja – hipoplazije, aplazije, kongenitalnih cisti, kriptorhizma, dijagnostike oboljenja opni u skrotumu-hidrokela, hematokela, piokela, dijagnostike tumora testis itd.. Ultrazvučni pregled skrotuma se može raditi i ako je pacijent bez tegoba, ali se nađu patološke laboratorijske vrednosti krvi i urina, kao i u sklopu ispitivanja bračnog steriliteta. Po potrebi se može dopuniti doplerskom analizom krvnih sudova skrotuma. Za pregled nije potrebna nikakva posebna priprema. Traje 20 – 30 minuta i ne nosi nikakav rizik po pacijenta.

KOLOR DOPLER KRVNIH SUDOVA GORNJIH EKSTREMITETA

Pregled se vrši u ležećem položaju  pacijenta na leđima sa zabačenom glavom unazad. Pacijent mora osloboditi gornji dio tijela od odjeće. Indikacije su : bolovi u rukama, otok ruku, trnjenje u rukama, bol u podlakticama nakon rada i grčevi u  mišićima, osjećaj hladnoće u rukama, promjena boje kože ruku, šećerna bolest, druge kardiovaskularne bolesti. Priprema za ovaj pregled nije potrebna. Pregled počinje od nivoa potključne arterije i vene, pa sve do završnih grana oko ručja i podrazumijeva registrovanje i najmanjih promjena (suženja arterija, potpunog začepljenja) te registrovanje tromboze u površnim i dubokim venama. Pregled traje 30-60 minuta I ne nosi nikakav rizik po pacijenta.

KOLOR DOPLER KRVNIH SUDOVA DONJIH EKSTREMITETA

Pregled se vrši u ležećem položaju  pacijenta na leđima i na trbuhu, u cilju razjašnjenja arterijske ili venske problematike donjih ekstremiteta. Pacijent mora da oslobiditi donji dio tijela od odjeće izuzev donjeg veša. Indikacije su : bolovi u nogama, otok nogu, trnjenje u nogama, bol u potkoljenicama nakon kraćeg hodanja i grčevi u  mišićima, tromboza vena i plućna embolija, otvaranje rana na nogama, promjena boje kože nogu, odsustvo perifernih pulseva,  hematomi na nogama, proširene vene, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest, kardiovaskularne bolesti, pušenje, porodično opterećenje (za srčani ili moždani udar). Priprema za ovaj pregled nije potrebna. Pregled ne nosi nikakav rizik po pacijenta i traje 60 – 90 minuta.

KOLOR DOPLER KRVNIH SUDOVA VRATA I GLAVE

Kolor dopler  krvnih sudova glave i vrata predstavlja neinvazivnu, neškodljivu i bezbolnu  ultrazvučnu metodu, koja primjenom Dopler-ovog efekta na precizan način  ispituje stanje arterijskih i venskih krvnih sudova glave/vrata i protok krvi u  njima. Pregled traje oko 30 minuta. ZAŠTO SE RADI ?U cilju ispitivanja protoka krvi, izgleda zida krvnih sudova i drugih karakteristika krvnih sudova, kod bolesnika sa sumnjom na suženje (stenozu), začepljenje (okluziju) ili proširenje (aneurizmu) krvnih sudova, kod ispitivanja glavobolje,  zujanja u ušima, vrtoglavice, nesvjestice, nestabilnosti pri hodu, visokog krvnog pritiska, aritmija, povišenih vrijednosti masnoća u krvi, šećerne bolesti, preventivnih pregleda radi  spriječavanja moždanog udara kod rizične grupe asimptomatskih pacijenata. KAKO SE IZVODI? Tokom pregleda ćete ležati, ljekar stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde koji ima ulogu da poboljša provodljivost  ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde, i potom vrši skeniranje. POTENCIJALNI RIZICI. Pregled nije neprijatan i ne nosi nikakav rizik.PRIPREMA Nije potrebna posebna priprema za ovaj pregled. NAKON  PREGLEDA. Odmah se možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

KOLOR DOPLER KRVNIH SUDOVA ABDOMENA

Pregled se vrši u ležećem položaju  pacijenta na leđima. Pacijent mora osloboditi gornji dio tijela od odjeće. Indikacije su : bolovi u trbuhu, sumnja na aneurizmu aorte, sumnja na trombozu krvnih sudova trbuha, trnjenje u nogama pri hodu, akutni abdomen, bol u nogama nakon kraćeg hodanja i grčevi u  mišićima, osjećaj lupanja u trbuhu. Priprema za ovaj pregled nije potrebna. Pregled ne nosi nikakav rizik po pacijenta i traje oko 20 – 30 minuta.